Každoroční několikadenní závodní maraton pro nás letos začal už ve středu večer, kdy jsme se na chalupě sešli v počtu tři a půl kusu  (moje maličkost, Standa a Šárka se Štěpánkou). K této nepočetné suitě přibyla ve čtvrtek početná Puštíkovic rodinka, Peťa Daněk s Jitkou, Vilda a Jirka a my se mohli vrhnout plnou parou do příprav. Mrazivé a sněživé lednové počasí vystřídala únorová obleva (která, jak by řekl Červ na Hromnice vždycky přijde) a po ní zase bezvadně přituhlo, takže ve výsledku to vypadalo spíš na brusle než na běžky. Naštěstí pan skútrař Hejtmánek je šikula a má za skútr udělátko, kterému jen tak nějaký led neodolá. My jsme mu šikovně ve čtvrtek vymysleli a poupravili osmikilometrové kolečko mezi Krátkou, Samotínem a Blatinami a v pátek se mohlo najíždět. Jen ten sjezd z Drátníku mi trošku nedal spát. Nakonec všechno dopadlo tak jak má, kromě několika sáňkujících dětí se nikdo nezranil, odnesla to sem tam jen nějaká lyže a na start se letos postavilo neuvěřitelných 122 závodníků včetně patnácti dětí.

Jako každoročně se všichni nejdřív sešli v jídelně k registraci a výkladu trati.

Letošní upgradované výpočetko ve složení Cigi-Léňa maká jak o život, aby ten nápor zájemců zvládlo. S Klárou k ruce jim to odsýpá a může se startovat skoro načas:-)

Štafety mužů odstartovány.

A k startu jsou připraveny ženy.

A pánové mezitím míří k Drátníku.

Někteří lámou lyže hnedle ze startu takže honem zpět a druhý pokus:-)

Mezitím už startují dětské štafety. Mají najeto půl kilometrové kolečko u chalupy, malí běží jednou, velcí dvakrát.

A už se jde na první předávku, vypadá to ale na lítý boj:-)

Tak kdo to bude?

Někteří jedou v doprovodu rodičů...

a někteří sami.

A vypadá to, že poslední člen vítězné štafety míří do cíle! Letošní dětskou štafetu vyhrál AJA team ve složení Jenda Drašar, Amálka Pilátová a Anděla Šebestová (s nejlepším dětským časem) před Sinkovic štafetou Běžkařů - Adélka a Emička a teamem Novotňáků - Radim a Ondra.

Všichni byli náležitě oceněni:-)

Na startovním poli stále panuje nervozita...

Někteří se rozcvičují...

a netrpělivě vyhlíží své souputníky:-)

Tady nám vyčkávají juniorky:-)

Zaostřeno na hvězdičku

A Šárka jede...vypadá to že pro zlato, alespoň ve veteránské kategorii:-)

V očích děs, ale hlavně to teď nezvorat:-)

A tady finišuje ženská vítězná štafeta!

Vítězné objetí:-) Mezi ženami se na prvním místě umístily holky ze štafety Old-Iz ve složení Olga Stuchlíková-Lenka Haraštová  a Dana Skálová s časem 1 hodina 49 minut. Hned za nimi byla první veteránská štafeta ve složení Hanka Černošková-Míša Svobodová a Šárka Pattermannová s časem 1 hodina 57 minut. Druhá v kategorii ženy byla teslácká štafeta Danka Konečná, Hana Svobodová a Evička Kraslová před VHSáckou štafetou s originálním názvem Vyvržená slezina ve složení Kristýna Hrbáčková, Anička Jančevová a Míša Poborská. Ve veteránkách ještě zabodovaly holky Juniorky - Evička Jarolímová, Ditta Čermáková a Jitka Čermáková před opět VHS Dream Teamem Leňy Doležalové, Sisky Rampouchové a Jany Pánkové.

V mužských štafetách tentokrát vybojovali první místo Ondra Marvánek, Mirek Čejka a Standa Pilát s časem 2 hodiny 41 minut před Pavlem Svobodou, Vildou Pavelkou a Markem Polákem s časem 2 hodiny 44 minut. Třetí byl teslácký team Nanuků ve složení Tomáš Harašta a bratři Kinclové. Ve veteránech bodovala Čermákovic Třígenerační štafeta v čase 3 hodiny 2 minuty před Draky Brno (Přemek Chroust, Karel Chroust, Pavel Budský) a LaKunda Teamem (Karel Krch, Jiří Konopáč, Boris Nizner), kteří se dělili o druhé a třetí místo ve stejném čase 3 hodiny a 3 minuty:-)

 

Nedělní závod jednotlivců probíhal v komornějším duchu, ale i tak se na start postavilo přes dvacet závodníků všech generací.

Od nejmladších juniorů

Po nejostřílenější veterány.

Na start se postavili i pořadatelé, kteří už těch koleček měli ze čtvrtku a pátku nakrouženo nepočítaně:-)

 

tohle bude lítý souboj:-)

Ale ani jednu bedna nemine:-)

V závodu jednotlivců (ženy 16 km, muži 24 km) zvítězila Eva Krchová s časem 55 minut před Šárkou Stuchlíkovu (1 hodina 5 minut) a Míšou Poborskou (1 hodina 5 minut 42 sekund), kterou atakovala juniorka Helenka Juříčková na čtvrtém místě s časem 1 hodina 6 minut. Ve veteránkách první místo získala Jitka Čermáková s časem 56 minut (celkově druhá) a na druhou příčku vystoupila Hanka Černošková (1 hodina 2 minuty), celkově tedy třetí.

Mužský závod jednotlivců ovládl Petr Kincl s časem 1 hodina 11 minut, hned za ním byl veterán Pavel Zourek s časem 1 hodina 11 minut 33 sekund (první z veteránů) Třetí příčka patřila Mirkovi Čejkovi s časem 1 hodina 11 minut 36 sekund (druhý ve veteránské kategorii před Jurou Čermákem s časem 1 hodina  12 minut). V kategorii muži do 40 let dojel na druhém místě Jiřík Čermák mladší s časem 1 hodina 12 minut před Leonem Pfeiferem s časem 1 hodina 15 minut.

A sladká tečka na závěr - medaile pro soutěžící. Co dodat? Večírky byly kvalitní, některé až příliš, zelňačka se myslím letos taky vyvedla, tak už snad jen poděkování: samozřejmě štědrým sponzorům - Alpsport, Sunsport, Hannibal, Kudrna, V-Tour, Medesa Polička, všem pořadatelům, Došlíkovi, Peťovi, Vildovi, Šárce, statistům PaWrovi, Toníčkovi, Puštíkovi, Michalovi za ochotu mrznout na Samotíně, Karlosovi s Mildou za zajišťění pitného režimu, Jirkovi za pomoc v nouzi a mému muži za ochotu převzít nedělní velení, skvělému lékařskému teamu Emergency novoměstské nemocnice za záchranu ředitelky a samořejmě všem skvělým závodníkům a závodnicím. Tak na viděnou příští rok!

Kompletní výsledky zde: https://maugli.cz/#!/race/races?season=5d524bd7-f02f-11e6-96df-54ee7581c1a4

Foto: Boris Rada, Jitka Došlová, Renata Pilátová, Míša Poborská