registrace | zapomenuté heslo

Téma: AF-káři

Napsal: Milan, 10.5.2005 09:48

Vždycky když ráno při snídani mrknu na tento web tak mi málem vypadne buchta z huby nad zápisy aktuálních výstupů. Svítí tam na mě nový přelezy krasovských osmiček a já si (trochu závistivě) říkám - hmm ti mlaďoši teda jedou. Když pak ale kouknu na přelez, vidím samý AF.

Hoši, to už si nepamatujete, který cesty máte nakrokovaný a zatím se vám je nepodařilo přelézt, že si je musíte psát? Protože na skalkách AF-ka nic jinýho neznamenají!

Odpověď:Re: AF-kářiNapsal:Veronika, 11.5.2005 06:35
No, me spis udivuje jina vec, kdyz ma nekdo problemy v 6+, ze ma tu odvahu se nasunout do nejake 8 ???
Odpověď:Re: AF-kářiNapsal:Staník, 11.5.2005 17:17
Záleží z jakého úhlu se na to díváš Milane
1. dle skalkařských standardů AF nemá valného významu
2. z hlediska soutěže je každý bod dobrý ne?
3. "zaplať Pánbůh" se něco děje - pár lidí leze a je ochotno výstupy evidovat (na 320 členů 15 aktivních DD :-)
4. vedení jednoty vůbec nevnímá, že těžiště lezeckých aktivit členů je na skalkách (píscích) - něco jiného než co je oficiálně oceňováno (hory)
5. těžká cesta AF zde zapsaná může také znamenat "zkusil jsem to - nevyšlo to, ale nechtělo se mi spolulezce obtěžovat půldenním nacvičováním".

Kloním se k bodům 3 - 5 ale přesto OS a RP zůstává mojí nejvyšší metou.

Jo jinak je prý nezdravé surfovat u jídla. :-)
Odpověď:Re: Re: AF-kářiNapsal:Tomeek, 12.5.2005 08:31

Ja bych k tomu snad za sebe jenom dodal:

 

a) podobne jako predchozi nazor. Pis si sem cesty taky, hned bude lip

b) odsednou v ceste je furt lepsi nez se v ni vyjebat. Zvlast kdyz vidis, ze nemuzes a dalsi nyt je sakra daleko

c) nacvicovani cest mi pripada jako vetsi zvrhlost nez prijit, zkusit a kdyz to nevyjde, tak to holt dolezu

d) AF neznamena automaticky sedim v kazdem nytu

e) OS je pochopitelne fajn, ale rozdil mezi nacvicenym RP a AF uz podle meho neni tak velky

 

Nasledujicimu bodu prikladam nejvetsi vahu:

f) serte na AF, PP, RP, RC, Os a podobne a lezte, lezte ,lezte! Lezem prece proto, ze nas to bavi!

 

Az k tomu budete mit podobny pristup, elan a nadseni jako Mrnda, pak Vas nejaky AFko nebo PPcko nebo neco podobnyho nebude trapit.

 

g) skalky jsou pouze nacvik na horsky teren. Jasne pro nekoho to znamena maximalni slast a do hor se nikdy nepozene. Mne ale treba 6+/7 proste staci na pohodu. Vyssi ambice ani nemam. A pokud mne se tyce, tak na nejaky AF nebo cokoliv kaslu, hlavne, kdyz mam radost z toho, ze jsem tu cestu nakonec dal.

 

h) neni AF jako AF

 

i) Milane, domluv se nekdy s mrndou a dete si zalizt.

 

Tak a ted mne ukamenujte.

Odpověď:Re: Re: Re: AF-kářiNapsal:tomeek, 12.5.2005 08:37

jo a jeste jedna vec (jen tak pro poznamku). Mrnda leze rok. Predloni na podzim jsem ho na druhym vyvadel na 4 palicich v trojkach a ctverkach. Za rok se cpe do 8+ a 9-

Ted je leze na AF. 6+ na RP nebo OS (kdyz se nezadari, tak na AF).

Predpokladam, ze za rok toudle dobou nam natrhne prdel a budeme uz jenom tise zavidet ;-)

Odpověď:Re: Re: AF-kářiNapsal:Andy, 12.5.2005 08:49

Já jenom za vedení VHS doplním, že na poslední výborové schůzy bylo uloženo Milanovi vypracovat podklady pro vyhlášení lezecké soutěže na skalkách. Takže vedení VHS vidí! (I když někdy vidí pomaleji.) Jinak AF je dle mého názoru hrozně nezměřitelný styl, neboli způsob přelezu ( ale to je asi pro náš sport příznačné ). Vidím to jako něco mezi:  "poctivé AF", kde si jednou dvakrát sednu a  "nepoctivé AF" ve kterém visím jako pytel sraček a evidentně lezu na co nemám. Ona ještě může nastat varianta nacvičování cesty, ale tam si myslím je lepší počkat si a oznámit rovnou RP. No a včera když jsem kluky pozoroval ve Sloupu, stanovil jsem ještě styl OC - ojebaná cesta. To je tak, že určité težší pasáže vezmeš tak nějak zboku, nebo zadem.

Odpověď:Re: Re: Re: AF-kářiNapsal:tomeek, 12.5.2005 09:02

Ja jsem tam sice nebyl, ale vzhledem k povaze cest, tak bych si tipnul na: hrana slunce stin? :-)

 

Odpověď:Re: AF-kářiNapsal:Milan, 12.5.2005 09:09

Berte to jen jako takový malý prošťouchnutí ucpané diskuse. Rozhodně nechci někomu něco znechucovat. Jsem rád, že se leze a zapisuje.

Sám za sebe teda říkám, že pokud se jedná o cesty v oblasti, kam jezdím pomalu několikrát týdně a určitě je ještě polezu, zapíšu si je, až je dám. Naopak pokud pojedu jednou za pět let třeba do Finále, tak si klidně zapíšu i opranou cestu, abych si pak pamatoval, že už jsem v ní byl.

Pokud jde o lezeckou soutěž, na letošek jsem dostal od výboru souhlas s rozšířením na skalky a písek. S Márou už jsem domluvený na dodělání pískovcové klasy (to hodnocení v UIAA vypadá hrozně).

Odpověď:Re: Re: AF-kářiNapsal:tomeek, 12.5.2005 09:26
jo milane, kdyz uz budes u toho zebricku... Nejak jsem tam loni postradal i ruskou klasifikaci. :-( Chapu, ze je to dost okrajova zalezitost, ale pristi rok se tam znovu chystame a preklasifikace v uiaa opravdu vypada hrozne.
Odpověď:Re: Re: Re: AF-kářiNapsal:Milan, 12.5.2005 09:31

Zeptám se. Jen doufám, že za dva roky nepojedeš lézt na Taiwan!

Odpověď:Ruska klasifikace a ostatniNapsal:Jarin, 13.5.2005 00:15

Bylo by to hezke tam mit i ruskou klasifikaci,ale potom by tam mohla byt britska,americka a nesmime zapomenout na Misu s Pavlem co jsou na Novem Zelande...

Protoze je to tak velmi okrajova zalezitost,radsi uvitam zmeny ktere vetsina lezcu oceni.A vetsina se nas preci jen pohybuje po Evrope,nebo tam kde je francouzska klasifikace.

 

 

 

Odpověď:Re: AF-kářiNapsal:Milan, 12.5.2005 09:22

Jo, ještě k lezecké soutěži - na výboru jsem říkal, že jsem pro, aby se na skalkách hodnotily jen styly OS a RP (a jejich ekvivalenty, které tabulka nerozlišuje, např. PP). Stará garda teda říkala, že podle nich existují jen styly De to - De to blbě - Nende to, ale ty jaksi systém nepodporuje. 

Samozřejmě, že do deníčků je možný si psát jakýkoli styl přelezu, jen by se některý nepočítaly do soutěže

Co vy na to??

Odpověď:Re: Re: AF-kářiNapsal:tomeek, 12.5.2005 09:50

:-))

Tak to by se Mrndovi asi nelibilo, ale proc ne... Ja si myslim, ze klasicky denicek tu chybi. A presne jak rikas, moznost zapocitavat do bodovane souteze jenom cesty na OS a RP je dobre a rozumne, ale zase pozor na hory, tam by se mozna styly asi vubec rozlisovat nemely...

 

Odpověď:Re: Re: Re: AF-kářiNapsal:Milan, 12.5.2005 11:18
Hory zůstanou tak jak byly. Omezení by bylo jen pro skalky. Ani pro písek ne.
Odpověď:Re: AF-kářiNapsal:Staník, 12.5.2005 10:03
Diskuze v kotli se nám rozjíždí, jen přikládejte "kotelníci" ať nám ohýnek sportovního a lezeckého ducha nevyhasne. Se slovy pana Tlustoše (hospodský, který na Samotíně míchal Samotínský vánek) "...dneska tu máme prrríjemně pretopíno" a mnul si ruce aby mu ještě více nekřehly. :-)
Odpověď:Re: Re: AF-kářiNapsal:Mara, 12.5.2005 13:24

Jo jo, pěkně diskutujte. Aspoň můžu mít příjemnej pocit, že celý ty hodiny a dny programování téhle nové dikuze nebyly úplně k hovnu

 

Jinak co se týká výstupů:

  1. Taky jsem pro to, aby sekce Výstupy sloužila pro každého (kdo chce) hlavně jako jeho vlastní deníček výstupů, kam ať si zapisuje co chce.
  2. Pro vyhodnocení soutěže by se pak ale měly vybrat jen výstupy podle nějakých kritérií (pro skalky teda asi jen OS, RP nebo tak).
  3. Dodělat jakoukoliv klasifikaci není technicky problém (klidně i Taiwanskou :) Jen je potřeba správně určit přepočítací koeficienty pro výpočet bodů.

 

Čus, Mara

 

Odpověď:Re: Re: Re: AF-kářiNapsal:Pokáč, 12.5.2005 15:14

Ahoj,

pokud to někoho zajímá, tak já jsem taky pro to, aby se při vyhodnocování výstupů na skalkách vybíraly pouze ty cesty vylezené na OS nebo RP. Jinak je mi to ale celkem jedno, neboť letos  nejsem členem VHS, takže stejně nebudu hodnocen :-). Smysl zapisování výstupů vidím hlavně v tom, že ostatní ví, kdo co leze a můžou se tak třeba inspirovat, motivovat nebo si jednodušeji zjistit info o nějaké oblasti či cestě, kterou neznají ...  ale AF v Krasu bych si sem nezapsal, neboť to nemá žádný význam, to si napíšu nanejvýš doma na papír pro info a "pochlubím" se tím, až když to přelezu RP 

Berg Heil

Pokáč

 

Odpověď:Re: Re: Re: Re: AF-kářiNapsal:Mrnda, 12.5.2005 19:31
Cau, naprosto chapu vas postoj k AF. A ani trosku bych se nezlobil pokud se treba do souteze nebude pocitat a nebo pokud se sem zakaze psat. Ale prilis nechapu proc tak nadavate. Pokud tu nechcete vystupy tohoto stylu, tak proc je to v moznostech? Staci jen upresnit pravidla a tehle zdlouhave diskuzi se dalo celkem s klidem predejit.
Odpověď:Re: Re: Re: Re: Re: AF-kářiNapsal:Veronika, 13.5.2005 06:59
Ale Mrndo, diskuse je o tom aby se diskutovalo (teda z mého pohledu blondýny) tak bud pysnej, ze se kvuli tobe takova dlouha rozpoutala. To uz se dlouho nikomu nepodarilo a ja si mam aspon rano u snidane co cist, jen mi nevypadava buchta z huby, ale zaskakuje müsli v krku
Odpověď:Re: Re: Re: Re: Re: Re: AF-kářiNapsal:Mrnda, 13.5.2005 16:44
No zrovna po necem takovym sem moc netouzil. Nezadus se nam:)
Odpověď:Re: AF-kářiNapsal:Petr Wolf, 19.5.2005 16:32
Nakonec mně to nedalo a připojím se do diskuze s názorem který byl obecně přijat velice brzy po "objevení" stylu RP a sice, že takzvané AF není vůbec přelezení cesty, je to jen metoda k jejímu nacvičení. "Výkony" ve stylu AF se taky nedají navzájem měřit. To bys musel taky uvádět kolikrát jsi v dané cestě "AF-koval". A především - skutečně jsi zvládl všechny lezecké pohyby a obtíže v cestě? Nepokračoval jsi po odsednutí z jiného stupu, chytu, s jiným natočením těla, polohou těžiště atd? A co vytrvalost, je to jedno, jestli cestu odsedím, nebo ji v kuse vylezu ze země až navrch? Z uvedených důvodů jsem pro to, aby z přehledu výstupů (je to přece soutěž, ne?) pro disciplínu SKALKY styl AF zrušit a výstupy vůbec neuvádět. Jó budeme muset asi víc trénovat a být trpěliví, než se budeme moci zviditelnit s vysokým číslem v přehledu. A samozřejmě vím, že si zadělávám na problém ohledně AF na písku, ale i o tom rád podiskutuji s obeznámenými lezci.
Odpověď:Re: Re: AF-kářiNapsal:pokáč, 20.5.2005 13:41
Třeba v Sasku mají některé cesty uvedenu obtížnost pro AF přelez a zároveň i pro RP přelez -  VIIc (RP VIIIa) např. Takže když to člověk vyleze a u kruhu si odpočine, tak si může zapsat VIIc OS? :-) Na písku bych to neřešil...i když jsou i sportovní cesty na písku....bla bla bla..konečně je hezky, hurá do skal