Termín:
10.–19.8.2001

Účastníci:
Staník Štěpánek, Milan "Doktor" Suchánek, Pavel "Dušín" Nesvadba, Robin Valenta, Viktor "Čistič" Kolář a moje maličkost

Utábořili jsme se na jedné z malých louček nad chatou, cca na půli cesty mezi sedlem a chatou. Naprosto neuvěřitelné počasí, kýčově modrá obloha bez jediného mraku, téměř žádný vítr. V neděli jsme lezli cesty Peter Pan (Dušín, Fejta) a Another day in Paradise (ostatní), v pondělí odpočinek a příprava na Anglickou cestu. V úterý cca ve tři v noci jsme vyrazili, abychom přešli ledovec ještě za tmy, to se podařilo až na poslední trhlinu téměř u stěny, která nebyla předchozí den ze sedla vidět. Chyběla odvaha a tak jsme se dohodli, že polezeme Cassina přímo z ledovce - úžasná cesta, ale moc lidí. Staníkovi a Robinovi se podařilo předběhnout všechny italské chrty a dosáhnout tak vrcholu za 7 hodin (průvodce uvádí 33 délek) - podrobně je to popsáno v Stanislavově článku "Štvanice" - Montana 5/2001. Do tábora jsme se dostali chvíl posetmění po 5 hodinách slaňování Severní hranou.

Druhý den Doktor všechny naočkoval (přesvědčil) a jelo se na Qualido. Pikantní je,že nakonec on jako jediný pod stěnu Qualida nešel. Nástup pod stěnu jsme absolvovali za strašného vedra, takže ten den už se nelezlo. V pátek jsme (Staník, Robin, Dušín a já) nastoupili do jendé z nejsnažších cest stěny Magic Line (7 A1 UIAA). Měli jsme štěstí napočasí - v půlce stěny začala bouřka, ale pršelo max. 15 minut a pak se déšť přesunul do údolí. Z vrcholu jsme se dostali slaněním stejnou cestou v poklidu ještě za světla. Dušín a já jsme druhý den odjeli do Brna. Staník s Robinem v neděli začali lézt cestu Melat, ale v 9 délce to z časových důvodů vzdali.

Jak Badil tak Qualido jsou úžasné stěny, které stojí za to navštívit. Na Qualido nemá smysl jezdit, pokud nelezu alespoň 7 UIAA v horách.

Vylezeno:
Piz Badile - Another day in Paradise - 7 UIAA
Piz Badile - Peter Pan - 6+ UIAA
Piz Badile - Via Cassin - 6 UIAA
Qualido - Magic Line - 7 A1

Zapsal Antonín Fejta